Žvejams

Ūkojas

Ukojas batimetrinis

Ūkojas – ežeras rytų Lietuvoje, Ignalinos rajone, apie 12 km į vakarus nuo Ignalinos. Ūkoją, telkšantį vakarinėje Aukštaitijos nacionalinio parko dalyje, iš visų pusių supa ežerai (Pakasas, Alksnas, Linkmenas).
Ežeras pailgos formos, nusidriekęs šiaurvakarių-pietryčių kryptimi. Ūkojo plotas apie 1,902 km², ilgis – 3,1 km, didžiausias plotis – 1,1 km, giliausia ežero vieta – 30,5 m. Kranto linija, kurios ilgis – 11,2 km, vingiuota, gausu įlankų ir užutėkių. Ežeras rininės kilmės, yra dvi mažos salelės, kurių bendras plotas 0,3 ha.

Ežerą, telkšantį vakarinėje parko dalyje, iš visų pusių supa ežerai (Pakasąs, Alksnas, Linkmenas). Vakarinėje jo pakrantėje driekiasi Tauragnų-Kirdeikių kelias. Ežeras pailgos formos, nusidriekęs šiaurvakarių-pietryčių kryptimi. Ukojo plotas – 210 ha, ilgis – 3,1 km, didžiausias plotis – 1,1 km. Kranto linija, kurios ilgis 11,3 km, vingiuota, gausu įlankų ir užutekių. Ežeras rininės kilmės, jo dubenį raižo gilios įdaubos ir seklumos, giliausia ežero vieta – 30,5 m – yra centrinėje dalyje netoli rytinio kranto. Yra dvi mažos salelės, kurių bendras plotas – 0,34 ha.

Šiaurrytinės ežero pakrantės aukštos (vyrauja priemolingas gruntas), vakarinės lėkštesnės. Į Ukoją įteka Pakasąs, Gėlainė ir bevardis upelis, pietrytinėje dalyje į Alksną išteka Novenos upelis.

Alksnas (Alksnaitis)

Alksnas

Alksnaičio ežeras yra Ignalinos rajone, apie 3,5 km į šiaurės vakarus nuo Linkmenų. Dar vadinamas Alksneliu. Įeina į Aukštaitijos Nacionalinį Parką. Ežeras sąsiauriu jungiasi su Alksno ežeru, Novenos upeliu su Ūkoju, o Alksnelės upeliu su Linkmenu. Daug įlankų, pusiasalių, kyšulių. Krantai statūs, aukšti, sausi, kai kur ardomi. Ežeras turi 3 salas, kurių bendras plotas 4,1 ha. Dubuo rininės kilmės. Dugne yra daubų, padengtų dumblingu moliu, ir dumblinga gėlavandene klintimi. Atabradas siauras ir smėlingas.
Ežere sugaunama lydekų, ešerių, karšių, kuojų lynų, raudžių ir kitų žuvų.